Cliquez ici pour la version en Français
 
HOE EEN INSULINE SPUIT KLAARMAKEN EN TOEDIENEN ?
WAT IS DIABETES ?
WAT MAG IK VERWACHTEN ?
TIPS & TRICKS
VRAAG & ANTWOORD
OPVOLGINGSFICHE
 
U HEBT NET VERNOMEN DAT UW KAT DIABETES HEEFT... WAT NU ?
Wanneer u verneemt dat uw kat diabetes heeft kan dit als een shock overkomen. Er is echter goed nieuws: de diergeneeskunde heeft op dit vlak al flink wat vorderingen gemaakt!

Diabetes is een goed te controleren aandoening.

Uw kat kan nog een goede levenskwaliteit hebben. Met enkele veranderingen op gebied van behandeling en levensstijl kan uw kat deel blijven uitmaken van uw familie, net zoals vroeger.


Het opvolgen van de behandelingsrichtlijnen van uw dierenarts en de algemene gezondheid van uw kat zijn de belangrijkste zaken die u zelf kan doen. Door de opvolgingsfiche regelmatig in te vullen bent u al zeer goed op weg!

Ook het opvolgen van de bloedsuikerspiegel kan erg nuttige informatie opleveren. Uw dierenarts kan u tonen hoe u thuis de bloedsuikerspiegel van uw kat zelf kan bepalen door middel van een urine- of bloedtest.

U kan altijd bij uw dierenarts terecht voor meer informatie omtrent de behandeling en opvolging van uw kat. Hij is de geknipte persoon om samen met u een praktisch haalbaar behandelingsplan op te stellen op maat van uw kat!

WAT IS DIABETES MELLITUS?
Diabetes is een aandoening waarbij het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt of waarbij het lichaam de aangemaakte insuline op een inefficiënte manier gebruikt. Dit heeft tot gevolg dat het lichaam niet in staat is de glucose te reguleren. Wanneer het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt om de bloedglucosespiegel op peil te houden spreekt met van diabetes Type 1, wat het meest voorkomt bij honden.
Wanneer het lichaam niet reageert op de insuline in de bloedstroom, spreekt men van diabetes Type II, wat het meest voorkomt bij katten.

Vaak voorkomende symptomen van diabetes bij de kat zijn:


  • Meer drinken
  • Meer plassen
  • Verhoogde eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Zwakheid in de achterpoten
  • Lethargisch of traag zijn

Indien diabetes niet behandeld wordt, kan dit leiden tot ernstige metabolische stoornissen met coma of dood tot gevolg.

© Boehringer Ingelheim 2016 - V.U.: SCS BOEHRINGER INGELHEIM Comm.V BE/PROZ-161022 - Arianelaan 16 - 1200 Brussel
Tel: 02/773.34.56 - Fax: 02/773.33.99 - E-mail: vetmedica@boehringer-ingelheim.com